Deaktivirajte ili izbrišite svoj Facebook račun

Jeste li u potpunosti gotovi s Facebookom? Tada možete izbrisati Facebook ili deaktivirati račun. Ovdje ćemo vam pokazati kako to učiniti.

Deaktivirajte svoj Facebook račun

Ako deaktivirate svoj Facebook račun, on će biti pauziran, da tako kažem: Vaš će se profil ukloniti s web mjesta, kao i većina stvari koje ste objavili na Facebooku (poruke će ipak ostati), ali Facebook će vaše podatke zadržati u slučaj da se odlučite vratiti. Svoj račun uvijek možete ponovno aktivirati prijavom na Facebook.

Da biste deaktivirali svoj račun, prijavite se na Facebook i idite na Postavke . Odaberite General i u prozoru General Account Settings pomaknite se prema dolje dok ne vidite Manage Account . Odaberite Uredi i dodirnite opciju Deaktiviraj svoj račun .

Facebook će vas pokušati nagovoriti da ostanete pokazujući vam fotografije svojih prijatelja na Facebooku i pitajući zašto želite deaktivirati svoj račun. Nakon što Facebooku kažete zašto više ne želite biti prijatelji, kliknite gumb Deaktiviraj , a zatim Deaktiviraj odmah i Facebook će deaktivirati vaš račun.

Izbrišite svoj Facebook račun

Ako izbrišete svoj račun, on će u potpunosti nestati: više se nećete moći prijaviti da biste pogledali ili kopirali nešto što ste objavili na Facebooku, a ako ste željeli ponovno koristiti Facebook, morat ćete početi ispočetka.

Facebook preporučuje da prije brisanja računa preuzmete kopiju podataka koje ste objavili na web mjestu. Dok ste prijavljeni na svoj račun, otvorite izbornik postavki na Facebooku klikom na ikonu zupčanika u gornjem lijevom dijelu stranice. Zatim odaberite Postavke računa i na stranici Općenito potražite Preuzmi kopiju svojih Facebook podataka i kliknite vezu. Zatim ćete biti vođeni kroz postupak preuzimanja arhive svih vaših Facebook podataka.

Tvrtka ne razjašnjava odmah kako izbrisati vaš Facebook račun, ali da biste to učinili, prijavite se na svoj Facebook račun i idite na obrazac za brisanje Facebook računa. Tamo započinjete postupak za potpuno brisanje računa.

U obrascu kliknite Izbriši račun i potvrdite lozinku. Posljednji put kliknite Izbriši račun , ovaj put gumb s uskličnikom ispred sebe. Sada je vaš račun isključen s Facebooka i više nitko ne može posjetiti vaš profil.

Napomena: Nakon što nestane vaš Facebook račun, imate trideset dana da se predomislite. Nakon toga ga stvarno više nema, pa biste svoj račun trebali izbrisati samo ako ste potpuno sigurni da više nećete koristiti Facebook.

Račun blokiran

Također se može dogoditi da vam je Facebook račun blokiran. To se obično događa kada ne postupate u skladu s pravilima web mjesta na društvenim mrežama. Blokiranje vašeg Facebook računa obično nije privremeno, drugim riječima, ako ne poduzmete ništa, vaš će račun ostati zaključan i s vremenom će se izbrisati . Što možeš učiniti? To detaljno objašnjavamo u ovom članku.

Cambridge Analytica

Nakon skandala Cambridge Analytica prije dvije godine, nekoliko je ljudi odlučilo izbrisati svoj Facebook račun. Što se dogodilo?

Facebook se našao na naslovima nakon što je izašlo na vidjelo da su osobni podaci milijuna američkih korisnika zloupotrijebljeni za provođenje političke kampanje. Facebook je omogućio prikupljanje podataka od oko 50 milijuna korisnika u istraživačke svrhe pod uvjetom da se podaci nakon toga izbrišu. To se nije dogodilo.

Podatke su prikupili istraživači Christopher Wylie i akademik sa Sveučilišta Cambridge putem aplikacije nazvane thisisyourdigitallife, u koju ste se mogli prijaviti svojim Facebook računom. Istraživači nisu samo dobili podatke od stotina tisuća korisnika aplikacije, već i od prijatelja korisnika.

Umjesto brisanja dobivenih podataka, akademik sa Sveučilišta Cambridge prodao je podatke Cambridge Analytici - agenciji za analizu podataka koja je, između ostalog, bila uključena u kampanje za Donalda Trumpa i Brexit. Zviždač Christopher Wylie rekao je da su podaci korišteni za izgradnju modela koji su "igrali na unutarnjim demonima" pojedinaca čija je tvrtka imala podatke.

Dokumenti pokazuju da je Facebook već krajem 2015. znao da Cambridge Analytica ima podatke u svojim rukama. Međutim, socijalna platforma nije naknadno upozorila korisnike niti pokušala oporaviti podatke. Kad su The Guardian i The New York Times izvijestili da objavljuju članak o kršenju podataka na Facebooku, Facebook je pokušao izmaknuti se skandalu objavljujući vlastiti članak u kojem se navodi da je Cambridge Analytica zbog toga zabranjena s društvene platforme. ne brišući stečene podatke. Nije jasno jesu li podaci od tada izbrisani.

Ukratko: izbrisati ili deaktivirati svoj Facebook račun?

Ukratko sažeto:

Želite li deaktivirati svoj Facebook račun ?

  • Prijaviti se
  • Idite na Postavke
  • Odaberite svoje Facebook podatke
  • Pomaknite se prema dolje u prozoru
  • Odaberite Pogled pod Deaktiviraj i izbriši
  • Odaberite Uredi
  • Odaberite opciju Deaktiviraj račun
  • Potvrdite s Nastavi da biste deaktivirali račun

Želite li izbrisati svoj Facebook račun ?

  • Prijaviti se
  • Idite na //www.facebook.com/help/delete_account
  • Zatim odaberite Izbriši račun