22 korisna savjeta za Facebook

Facebook je korisna usluga za održavanje kontakta s drugima. Nažalost, tvrtka prikuplja puno podataka o vama i stvara puno ometanja. Deaktiviranje Facebooka može biti rješenje, ali tada ćete propustiti puno poziva na događaje i više ne možete upravljati mogućom stranicom. Dajemo 22 korisna Facebook savjeta koji vam omogućuju upotrebu svih funkcija web mjesta za društvene mreže s golim profilom.

1 Preuzmi profil

Prije nego što započnete brisati sve vrste podataka sa svog Facebook računa, pametno je napraviti kopiju svih svojih poruka i fotografija. Idite na Postavke i odaberite Općenito / Preuzmi kopiju . Kliknite Pokreni moju arhivu i sve vaše poruke, fotografije i razgovori će se preuzeti. Facebook će vam poslati e-poštu kada vaša arhiva bude spremna za preuzimanje. Također možete sami osvježiti stranicu i kliknuti na Preuzmi arhivu . Rezultat je zip datoteka u kojoj ćete pronaći izvanmrežnu kopiju svog profila.

2 Prekini vezu s aplikacijama

Ne samo da Facebook zna puno o vama, aplikacije koje ste povezali s Facebookom tijekom godina također mogu pregledavati sve vrste podataka o vama. To se razlikuje od adrese e-pošte do popisa prijatelja i vaših osobnih podataka. Da biste saznali kojoj aplikaciji je dopušteno pregledavati koje informacije, idite na Postavke / Aplikacije . Kliknite olovku iza aplikacije i pogledajte koje podatke aplikacija može koristiti. Ovdje uključite ili isključite pojedine teme. Da biste u potpunosti prekinuli vezu s aplikacijom, kliknite križ kad zadržite miš iznad nje.

3 Isključite platformu

Ako ste prekinuli vezu sa svim aplikacijama, možete odlučiti da ubuduće nećete povezivati ​​nijednu aplikaciju s Facebookom. Za to morate onemogućiti takozvanu platformu aplikacija. Idite na Upravljanje u odjeljku Aplikacije , web stranice i dodaci i odaberite Onemogući platformu . Međutim, neke aplikacije, poput Tinder i Spotify, možda će trebati ovu vezu da bi funkcionirale. Prije onemogućavanja platforme, morate se pobrinuti da vam više nije potrebna veza za svaku uslugu. Na odgovarajućoj usluzi idite na postavke računa i provjerite postoji li mogućnost preokretanja veze s Facebookom.

4 Izbrišite kontakte

Akcija čišćenja također uključuje uklanjanje nejasnih poznanika. Idite na stranicu svog profila klikom na svoje ime na vrhu i odaberite Friends . Vidjet ćete kvačicu s riječju Prijatelji iza svakog kontakta . Kliknite na nju i odaberite Ukloni kao prijatelja i ta je osoba nestala iz vašeg digitalnog života. Pametno je prvo pomicati skroz dolje, jer Facebook već sam vrši predizbor. Ljudi s kojima malo komunicirate ili koji nisu previše aktivni na Facebooku su na samom dnu.

Prestani pratiti prijatelje

Također možete odlučiti ostati s nekim prijatelji, ali više ne pratiti tu osobu. Osoba za kontakt naravno će primiti prijatelje, a prijateljstvo ne vidi. Još uvijek možete kontaktirati i pozvati ovu osobu na događaje, ali ažuriranja se više neće pojavljivati ​​u vašem feedu vijesti. Kliknite prijatelja i na stranici profila zadržite pokazivač miša iznad Follow i odaberite X unfollow .

Prestani pratiti višestruko

Ako istovremeno želite prekinuti praćenje nekoliko ljudi, postoji brži način. Kliknite trokut u gornjem desnom kutu i odaberite Postavke za pregled vijesti . Odaberite Zaustavi praćenje ljudi da biste sakrili njihove poruke . Kliknite sliku profila osobe da biste je odabrali. Ta se osoba više neće pojavljivati ​​u vašem feedu vijesti. U gornjem lijevom kutu pronaći ćete izbornik za odabir, ovdje odabirete želite li vidjeti samo prijatelje ili također grupe i stranice. Prestanete pratiti grupe i stranice na isti način.

7 Dnevnik aktivnosti

Facebook prati što ste učinili na društvenoj mreži. Idite na trokut na vrhu i odaberite Dnevnik aktivnosti . S desne strane odabirete razdoblje, a s lijeve možete odabrati vrstu aktivnosti. Na primjer, kliknite Vaše postove da biste vidjeli sva ažuriranja statusa i zajednički sadržaj. Ako kliknete na Odgovori , vidjet ćete točno kada ste odgovorili na koji post. Za svaku aktivnost možete ručno izvršiti radnju klikom na olovku. Na primjer, možete poništiti prijateljstvo, vratiti lajk ili ukloniti oznaku.

8 Izbrišite poruke

U zapisniku aktivnosti kliknite Vaše poruke . Kliknite olovku iza poruke i odaberite Delete da biste trajno izbrisali poruku. Morate potvrditi radnju. Možete i zadržati poruku, ali je samo ukloniti s vremenske trake. U ovom slučaju odabirete Skriveno na vremenskoj traci . Poruku možete izbrisati i tako da odete na stranicu svog profila i kliknete trokut u gornjem desnom dijelu poruke i odaberete Izbriši .

9 Izbriši oznake

Jedna od najneugodnijih stvari je kad vas netko drugi označi na fotografiji ili poruci, a da vas prethodno nije pitao za dopuštenje. Brisanje oznake malo je složenije od brisanja posta. Idite na Postovi u kojima ste označeni . Sada imate dva izbora: kliknite Skriveno na vremenskoj traci da biste zadržali oznaku, ali samo je sakrijte na svojoj vremenskoj traci. Vaši kontakti više neće moći vidjeti fotografiju kad odu na vašu stranicu. Druga je opcija Prijavi / izbriši oznaku . Sada nam morate javiti zašto želite ukloniti oznaku i potvrditi ovu radnju, dugotrajan posao kada je riječ o mnogim porukama.

10 Oznaka sa fotografija

Uklanjanje oznake sa fotografije je nešto lakše. Kliknite Fotografije / vaše fotografije i stavite kvačicu ispred fotografija s kojih želite ukloniti oznaku. Sada odaberite Želim ukloniti oznake sa fotografija . Fotografije na kojima ste označeni neće se preuzimati u vašu arhivu. Ako želite spremiti fotografiju, kliknite je i odaberite Opcije / Preuzimanje . Uz pojedinačnu fotografiju pronaći ćete i opciju Ukloni oznaku kada kliknete na Opcije . Ne morate navesti zašto želite ukloniti oznaku.

11 Izbriši sviđanja

Možete ukloniti lajkove klikom na lajkove , odabirom olovke i odabirom Ne sviđa mi se više . S lijeve strane možete po želji filtrirati svoje aktivnosti prema postovima i komentarima ili stranicama i interesima . Da biste izbrisali komentare, kliknite Komentari s lijeve strane . Osim olovke, možete vidjeti i tko može vidjeti vašu reakciju ili slično. Globus znači da je javan i da ga stoga mogu vidjeti i osobe bez Facebook računa, dvije brojke znače da ga mogu vidjeti samo prijatelji vašeg kontakta. Tri brojke znače da ga mogu vidjeti prijatelji prijatelja vašeg kontakta.